Current Affairs 14 Dec 2020: MCQ

Q1: ISRO will launched CMS 01 satellite on 17th December 2020. What type of Satellite is CMS 01-

  • A. Communication Satellite
  • B. Navigation Satellite
  • C. Oceanographic Satellite
  • D. Earth observation Satellite

Ans. Option A Correct [ Earlier, it was named as GSAT 12R ] ISRO Founder: Vikram Sarabhai,
Founded on 15 August 1969, Director: Kailasavadivoo Sivan, HQ is in Bangaluru

Q2: Which of the following is the first Indian NGO to receive the 2020 UN Population Award?

  • A. LEPRA India
  • B. Child Rights and You (CRY)
  • C.CARE India
  • D. HelpAge India

Ans: Option D is correct
UN Population award is founded by UNGA(United Nations General Assembly) in 1981.
For the first time the UN Population award is being conferred to Indian Institutions. And UN Population Award 2020, in the individual category received by, Bhutan’s Queen for her work on sexual health and Gender Violence. Only two individuals have received this award is past decade.
Former PM Indira Gandhi (in 1983) and Industrialists J.R.D TATA(in1992)

Q3: Which Country replace Maldives as host in Indian Ocean Island Games 2023-

  • A. Mauritius
  • B. Mayotte
  • C. Madagascar
  • D. Comoros

Ans: Option C is correct
The first event of the Indian Ocean Island Games was held in 1979. Indian, China, Pakistan have not participated so far.

Q4. APVAX fullform-

  • A. Asia Pacific Vaccine Access Facility
  • B. Asia Pacific Vaccination Acquired Facility
  • C. Asia Pacific Vaccine Acquired Facility
  • D. Asia Pacific Vaccination Access Facility

Ans: Option A is correct.
ADB (Asian Development Bank) has Launched a $9 billion vaccine initiative of APVAX, offering support to its developing members as they procure and deliver vaccine for COVID 19.
ADB Headquarters is in Mandaluyong, Philippines.

Q5. The 5th India Water Impact Summit (IWIS) kicked off on 10th December 2020 virtually. The event was inaugurated by Ratan Lal Kataria, Minister of State for Jal Shakti. What is the theme of the IWIS 2020-

  • A.River Restoration and Conservation
  • B. CLEAN AND SAFE DRINKING WATER FOR ALL
  • C. Arth Ganga: River Conservation Synchronised Development.
  • D. Clean Ganga and its tributaries.

Ans: Option C is correct
The objective of IWIS 2020 is Comprehensive Analysis and Holistic Management of Rivers and Water Bodies. IWIS 2020 has been organized by the National Mission for Clean Ganga (NMCG) and the Centre for Ganga River Basin Management and Studies (cGanga) to discuss water-related issues and steps taken to save the planet’s most precious resource.

Q6. Which of the following person is the recipient of Ramanujan Prize for Young Mathematicians Award 2020-

  • A. James Maynard
  • B. Jacob Tsimerman
  • C. Carolina Araujo
  • D. Maryna Viazovska

Ans. Option C is correct
Carolina Araujo from Brazil won the Ramanujan Prize for Young Mathematicians Award 2020.
Ramanujan Prize for Young Mathematicians Award was founded in 2004. However, the first award is given in 2005. The award is given to the developing countries person whose age is below 45 year.

Q7. What is the Capital of Morroco-

  • A. Casablanca
  • B. Rabat
  • C. Lome
  • D. Accra

Ans. Option B is correct
Recently, Morocco is in news these days because it has agreed to establish relations with Israel. The currency of Morocco is Moroccan Dirham. Whereas Casablanca is the largest city of Morocco.

Q8. Which of the following is currency of CUBA

  • A. Carribian Dollar
  • B. Cuban Peso
  • C. Cuban Dirham
  • D. Cuban Rupees

Ans. Option B is correct
Recently, Cuba has recently announced that it will end ita dual currency system. Havana is the capital of Cuba.

Q9. Recently an Indian Military Officer, Shri Prithipal Singh Gill who turned 100 year. Which Department he served-

  • A. Indian Army
  • B. Indian Navy
  • C. Indian Airforce
  • D. All of the above

Ans. Option D is Correct
Shri Prithipal Singh Gill is the only Indian who served the three Defence Department of India. He was born in 11 Dec 1920.

Q10. Dustlik is the joint military exercise held between India and which country-

  • A. France
  • B. Australia
  • C. Kazakhstan
  • D. Uzbekistan

Ans. Option D is correct
Dustlik is signed in 2019 between India and Uzbekistan. Moreover, India and Uzbekistan also signed a Nuclear deal in 2019 to supply Uranium for long period to India. Uzbekistan ia the world 7th largest Exporter of Uranium after Kazakhstan. Also, Uzbekistan is the 2nd in export of Uranium in Central Asian Country.

Q11. India is among the top ten performer of Climate change Performance Index-2021. What is the rank of India?

  • A. 9th
  • B. 4th
  • C. 10th
  • D. 5th

Ans. Option C is correct
The CCPI Report is prepared by Germanwatch. Top three rank is empty as no country performs best in the four category. Sweden (4th), UK(5th), Denmark(6th), China(33rd), USA (Last)

Q12. What is the theme of Human Rights Day?

  • A. Let’s stand up for equality, justice and human dignity
  • B. Stand Up For Someone’s Rights Today
  • C. Recover better: Stand Up for Human Rights
  • D. Youth Standing Up for Human Rights

Ans. Option C is correct
Human Rights day was celebrated in 10th Dec Every Year. It commemorates the day in 1948 the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights

SUBSCRIBE for Daily Updates

Leave a Comment