Daily Current Affairs for Assam Govt Exam 15 December: MCQs

Q1. India is going to procure Smash 2000 plus from Israel. What is it-

  • A. Torpedo
  • B. Anti Drone System
  • C. Short Range Missile
  • D. High Intensity Bombs

Ans. Option B is Correct.
The equipment will be provided to the Indian Navy, Primarily for operation with AK 47 AND AK103 Assualt Rifle.

Q2. How many Khelo India Sports Centers will be opened in India as recently stated by the sports minister Kiran Rijiju-

  • A. 100
  • B. 300
  • C. 500
  • D. 1000

Ans. Option D is correct

Q3. Finance Minister Of India Nirmala Sitharaman has been included in Forbes 2020 list of 100 most powerful women. What is her rank-

  • A. 61st
  • B. 73rd
  • C. 41st
  • D. 56th

Ans. Option C is correct
Last year Nirmala Sitharaman ranked 34th position. Germany’s chancellor Angela Merkel topped and Kamala Harris ranked 3rd.

Q4. World Economic Forum summit 2021 will held in –

  • A. Switzerland
  • B. Singapore
  • C. Malaysia
  • D. China

Ans. option B is correct
Typically WEF summit held in Davos Switzerland, but 2021 summit will be host by Asian Country Singapore. This is the second time the summit will be hosted outside Switzerland, first was in the US when 911 attack happened.

Q5. Which of the following was awarded Rabindra Nath Tagore Literary Prize 2020-

  • A. Nirmala Govindarajan
  • B. Raj Kamal Jha
  • C. Rana Dasgupta
  • D. Amitav Ghosh

Ans. Option B is correct
Raj Kamal Jha was awarded RNT Literary Prize for his novel “The city and the Sea”. The novel is based on the true story of the Nirbhaya case of 2012. RNT Literary Prize was founded in 2018 by US-based independent and Non-Profit publishing House Maitreya Publishing Foundation (MPF).

Q6. Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) launched an app for real-time monitoring of Covid 19 Vaccine Delivery. The app is named as-

  • A. Co-WIN
  • B. BEAT Covid
  • C. CoVac Tracer
  • D. Corona Warn

Ans. Option A is correct
CoWIN, the new app which will be available for free to download, is an upgraded version of the Electronic Vaccine Intelligence Network (eVIN).

Q7. Who among the following was awarded with The TiE Lifetime Achievement Service Award 2020 posthumously-

  • A. Pranab Mukherjee
  • B. Dr. S Padmavati
  • C. FC Kohli
  • D. Pritam Singh

Ans. Option C is Correct
FC Kohli was the founder and first CEO of Tata Consultancy Services, India’s Largest software services Corporation. He is also known as the father of Indian IT Industry. Along with FC Kohli, Bill Gates was awarded with this Award.

Q8. Maharashtra Shakti bill is related to which of the following-

  • A. Sexual Crimes
  • B. Terrorism
  • C. Financial Crime
  • D. Sedition

Ans. Option A is correct
Maharashtra Govt. Presented a draft bill making changes to existing laws on violence against women and children.

Q9. PM has addressed the International Bharati Festival 2020 event, celebrated the 138th birth anniversary of Subramanya Bharati on 11th December. Who received the Bharati Award 2020-

  • A. Ravi Solanki
  • B. Prof. Raj Chetty
  • C. Siddhartha Mukherjee
  • D. Shri Seeni Viswanathan

Ans. Option D is Correct
Subramanya Bharati was an outstanding Indian Writer of the nationalist period (1885-1920), who is regarded as the Father of the Modern Tamil style.

Q10. Which of the following countries will be co-hosting Climate Ambition Summit 2020-

  • A. the United Kingdom
  • B. United Nations
  • C. France
  • D. All of the above

Ans. Option D ia Correct.

Q11. National Energy Conservation day is observed in-

  • A. 11th Dec
  • B. 12th Dec
  • C. 13th Dec
  • D. 14th Dec

Ans. Option D ia Correct.

Q12. Recently, Union cabinet approved submarine OFC Connectivity between Lakshadweep and which of the following cities-

  • A. Kochi
  • B. Kollam
  • C. Kannur
  • D. Kozhikode

Ans. Ans. Option A is Correct.

Leave a Comment