Current Affairs for Assam Govt Exam MCQ: 16 December 2020

Hello, viewers, AssamCareer.net is pleased to notify you that we are starting the Daily Current Affairs sessions!! If we get a good response from you then we will continue the session for your benefits!!

Here in below, you will find the present day Current affairs. For the other months, you can visit the other links available at the bottom.

Daily Current Affairs- December Month:

Check the Daily Current Affairs for the month of December 2020. Attempt the questions and increase your knowledge. It will help you in your competitive examination for the Jobs Recruitment.

16 December’s 10 Most Important MCQS:

Q1. Zircon Missile is test fire by which of the following-

  • A. Russia
  • B. U.S
  • C. France
  • D. China

Ans. Option A is correct
Zircon Missile is an Anti ship Hypersonic missile tested by a russian frigate in White Sea.

Q2. India and Qatar recently agreed to conduct joint Navala Exercise. What is the name of the exercise-

  • A. KONKAN
  • B. VARUNA
  • C. Za-ir-Al-Bahr
  • D. Naseem-Al- Bahr

Ans. Option C is correct
Konkan- India & UK, Varuna- India & France, Naseem Al Bahr- India & Oman

Q3. 9th edition of Sustainable Mountain Development Summit (SMDS) held in-

  • A. Shillong, Meghalaya
  • B. Lucknow, Uttar Pradesh
  • C. Srinagar, Himachal Pradesh
  • D. Dehradun, Uttarakhand

Ans. Option D is correct
The theme for 2020 SMDS was ‘Emerging Pathways for Building a Resilient Post COVID-19 Mountain Economy, Adaptation, Innovation and Acceleration’.

Q4. India recently donate 2 USD million to UNRWA, with this India donate total 5 USD million to the agency in 2020. UNRWA is associ2ated with-

  • A. Relief Work in Afghanistans
  • B. Palestinian State
  • C. Rural agriculture in Africa
  • D. Education is Central Asia.

Ans. Option B is correct
UNRWA full form- United Nations Relief and Works Agency. HQ is in Amman, Jordan and Gaza.

Q5. Swadhinta Sarak will be built between which two countries-

  • A. Nepal and India
  • B. Bhutan And India
  • C. Bangladesh and India
  • D. Pakistan and India

Ans. Option C is correct
It will be inaugurated and Open from 26 March 2021.

Q6. Myanmar’s Paul Sein Twa receives Goldman Environmental Prize 2020. Which of the following provide this award-

  • A. Wildlife Conservation Society (WCS)
  • B.Royal Society for the Protection of Birds (RSPB)
  • C. World Wide Fund for Nature (WWF)
  • D. International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Ans. Option D is correct
IUCN Headquarters: Gland, Switzerland.

Q7. GRSE Kolkata launches its 1st Ship of the three under Project 17A. What is the Name of the Ship-

  • A. INS Himgiri
  • B. INS Nilgiri
  • C. INS Shivalik
  • D. INS Kaveri

Ans. Option A is correct
Under the Project 17A program, a total of seven ships, four at Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) and three ships at GRSE are being built with enhanced stealth features, advanced indigenous weapon and sensor fit along with several other improvements.
Himgiri, which is the first of the three Project 17A ships being built at Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE), Kolkata was launched.

Q8. Recently, International Hockey Federation (FIH) had announced that the 2023 FIH Men’s Hockey World Cup will be hosted by which of the following-

  • A. New Delhi
  • B. Odisha
  • C. Chattisgarh
  • D. Madhya pradesh

Ans. Option B is correct
It will hosted in Odisha, for a second consecutive time. The 2023 tournament will be 15th edition of the Men’s FIH Hockey World Cup. It will be held at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar and at the Biju Patnaik Hockey Stadium in Rourkela. FIH Hockey World Cup is held after every four years.

Q9. According to IUCN World Heritage Outlook 3 Report which of following regions in India is under significant concern-

  • A. Dibru-Saikhowa
  • B. Western Ghat
  • C. Sundarbans
  • D. Gulf of Mannar

Ans. Option B is correct
UNESCO’S in 2012 inscribed India’s Western Ghat as a natural world heritage site, is threatened by Climate change, Population pressure and Urbanization.

Q10. Who won the season-ending Abu Dhabi Grand Prix 2020, held in Abu Dhabi, United Arab Emirates-

  • A. Valtteri Bottas
  • B. Lewis Hamilton
  • C. Max Verstappen
  • D. Sebastian Vettel

Ans. option C is correct
Max Verstappen (Red Bull – Netherlands)

Top Most Current Affairs of December Month:

15th DecemberClick here to check the Current Affairs for Assam Govt Exam MCQ
14th DecemberClick here to check 14 December 10 Most Important MCQs
13th DecemberClick here to Check 13 December’s 10 Most Important MCQS

SUBSCRIBE for Daily Updates

Leave a Comment